Primul Forum dedicat industriei Electronice din Republica Moldova
Prima ediție a forumului a adunat sub același acoperiș companiile care activează în domeniul industriei electronice, experți internaționali, reprezentanții mediului academic care instruiesc viitori ingineri și reprezentanții autorităților publice centrale. Formatul interactiv al evenimentului a asigurat un dialog deschis între participanții formului și a evidențiat perspectivele industriei electronice.
Expertul internațional, domnul Dieter Weiss, fondator in4ma EMS Market Statistics a listat tendințele globale din industria electronică și a explicat cum criza globală de semiconductori dar și razboiul din Ucraina remodelează industria EMS.
Prezent la eveniment, ministrul economiei al Republicii Moldova, domnul Sergiu Gaibu a încurajat dezvoltarea industriei electronice și a evidențiat dezvoltarea produselor tehnologice cu valoare adaugată. „Autoritățile publice analizează perspectivele creării unui parc dedicat exclusiv industriei electronice”.
Industria electronică a Republicii Moldova întrunește în prezent peste 170 de companii cu aproximativ 16 000 de angajați, fiind un sector de perspectivă privind contribuția la PIB, crearea locurilor de muncă și atragerea investițiilor străine directe. Hardware și software, componente și dispozitive electronice, contoare inteligente, PLC, circuite imprimate, micro și nano-conductori, montarea SMD și THT, EMS și ECM, proiectarea și producerea dispozitivelor electronice, nano- și micro-senzorilor cu fir, fac parte din spectrul larg de produse a companiilor din Republica Moldova. Specialiștii moldoveni au o pregătire înaltă, demnă de a concura cu alți lideri din domeniu, iar electronica produsă este exportată în zeci de țări ale lumii de pe toate continentele.
Președintele ACEM, directorul ITS Informbusiness Vitalie Eșanu “Exact 3 ani în urmă, un grup de companii locale au decis să își unească forțele și să creeze o asociație de profil ACEM, care să stimuleze dezvoltarea și competitivitatea industriei electronice, inclusiv microelectronica, nanotehnologiile, sistemele încorporate (embedded), software, cercetarea și dezvoltarea (R&D) în Republica Moldova. În prezent, ACEM este formată din 20 de companii și instituții de învățământ de profil și are o cifră de afaceri anuală de peste 70 de milioane USD. Tindem să stabilim parteneriate orientate spre viitor între companiile private, autoritățile publice și alte organizații guvernamentale la nivel național și internațional. Moldova Electronics Forum este o dovada că asociația ACEM a reușit într-un timp atât de scurt să devină un catalizor pentru industria electronică și un partener de dialog de încredere pentru factorii de decizie din Moldova, investitori străini și locali, dar și parteneri de dezvoltare ai Moldovei.”
În cadrul Moldova Electronics Forumul a fost anunțat un proiect investițional de 4 mln euro în asamblarea si producerea transportului electric de pasageri, inclusiv autobuze electrice și troleibuze cu mers autonom. Compania Informbusiness iși propune realizarea acestui proiect investițional în Municipiul Chișinău, astfel Republica Moldova va deveni un producător și exportator de electrobuze, dezvoltate de inginerii din țară. Astăzi, compania Informbusiness furnizează echipamente electronice și de dirijare a transportului electric utilizate în peste 120 de orașe din întreaga lume.
Domnul Prof. Victor Șontea, Universitatea Tehnică a Moldovei a oferit o retrospectivă a industriei electronice, relatând despre cele mai importante etape în dezvoltarea industriei: „Tradiția fabricării echipamentelor electronice în Moldova prevalează de-a lungul deceniilor, fiind cunoscut ca al treilea cel mai mare furnizor de echipamente electronice din fosta URSS.”
Elena Maevski, coordonator de proiect ACEM a oferit o descriere a industrieiprezentând membrii Asociației Companiior din Industria Elecronică, precum și detalii despre rezultate și proiecte de viitor. .
Prof. Viorel Bostan, Rector, Universitatea Tehnică a Moldovei: „Succesul sectorului este atribuit unei fundații tehnice și inginerești solide. Planurile de învățământ ale școlilor și universităților profesionale se află sub controlul continuu al întregii industrii, pentru a asigura conformitatea cu nevoile și standardele sectorului.”
În cadrul forumului, au fost prezentate istorii de succes ale companiilor moldovenești pentru a sublinia competențele din industrie precum și deschiderea Republicii Moldova pentru cooperarea internațională și integrarea în lanțurile valorice globale.
Ruslan Casico, reprezentant compania ADD Grup: „Compania ADD Grup produce sisteme inteligente de contorizare a energiei electrice și a apei. Peste 7 milioane de contoare și apometre au fost exportate în 33 de ţări a lumii. Ne mândrim că putem desfășura activitatea de producție, acasă, în Moldova.”
Pe lângă companiile locale, la Moldova Electronics Forum au participat și companii internaționale care au unități de producție în Moldova, printre aceste se numără și Magnetec Components – o companie cu renume mondial, specializată în producerea componentelor electronice inductive pentru industrii constructoare de mașini, surse de energie regenerabile, electrotehnică, precum și industria auto. Fabrica de producție Magnetec Components din municipiul Bălți însumează o investiție totală de 5 milioane de dolari, angajând actualmente peste 370 angajați.
Evenimentul în întregime îl puteți urmări accesând: https://fb.watch/dcuJDR74OH/
Moldova Electronics Forum a fost organizat de Agenția de Investiții “Invest Moldova”, Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova (ACEM) și Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Intreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
Partenerii evenimentului: Ministerul Economiei al Republicii Moldova, Universitatea Tehnică aMoldovei, IPC Asociația Globală pentru Industria de Electronică, AHK Camera de Comerț și Industrie Romano-Germană, Asociația de business german din Europa de Est (OstAuschus der Deutschen Wirtschaft), , in4ma Market Research and Analyses, Tekwill.
Sponsorii evenimentului: ACI Partners, HR-Consulting; Informbusiness; Magnetec Components; MOD Engineering; OrangeSystems; Safe Logic; Sandra; Steinel Electronic; Purcari.