Istoria ACEM

Industria Electronică in Moldova

Tradiția fabricării de echipamente electronice în Moldova se întinde de-a lungul deceniilor, fiind cunoscut ca al treilea cel mai mare furnizor de echipamente electronice din Uniunea Ex-Sovietică. Astăzi, cu peste 170 de companii și 16 000 de angajați, industria electronică este una dintre cele mai promițătoare sectoarele industriale din țară în ceea ce privește contribuția la PIB, generarea de locuri de muncă și atragerea ISD. Succesul sectorului este atribuit unei fundații tehnice și inginerești solide, care acoperă VET dual, colegii și Universitatea Tehnică. Planurile de învățământ ale școlilor și universităților profesionale se află sub controlul continuu al întregii industrii, pentru a asigura conformitatea cu nevoile și standardele sectorului. Mai mult, disponibilitatea unui sistem VET dual permite companiilor să valorifice forța de muncă cu înaltă calificare la un cost accesibil.
Forța de muncă înalt calificată și eficientă din punct de vedere al costurilor, disponibilitatea platformelor de producție și a stimulentelor guvernamentale, împreună cu proximitatea geografică de țările UE și CSI, fac din Moldova locația perfectă pentru fabricarea produselor electronice.

Nu doar producția - companiile locale din Moldova oferă servicii de cercetare, dezvoltare și inginerie și sunt dornici să dezvolte produse și tehnologii inovatoare. Guvernul oferă un regim fiscal special de doar 7% cota unică de impozitare pe cifra de afaceri pentru rezidenții Moldova IT Virtual Park care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare în științe naturale, inginerie și biotehnologie. Această facilitate se traduce prin costuri mai mici pentru companie și prețuri mai competitive pentru clienții lor globali.


Industria electronică modernă a Moldovei este reprezentată de companii producătoare de hardware și software, componente și dispozitive electronice, contoare inteligente, PLC-uri, PCB-uri, conductoare micro și nano etc.

Date Esențiale

22
Membri ACEM
$ 70 milioane
Cifra de afaceri a membrilor ACEM
+2000 persoane
ACEM angajează
Testimoniale

,, ADD Group este o companie de înaltă tehnologie din Moldova care concepe și fabrică soluții inteligente de măsurare. Compania noastră acoperă întreaga gamă a proceselor de fabricație, de la dezvoltarea produsului până la asistența clienților. Cu originea moldovenească autentică, am devenit o companie mondială care operează în 27 de țări și aprovizionează circa 6 milioane de metri inteligenți în toată lumea. Echipa noastră din Moldova acționează ca factor cheie pentru procesul nostru de globalizare, având o gamă completă de competențe pentru sectorul electronic.”

Ruslan Casico,
Șeful Departamentului de Vânzări şi Marketing, ADD Group.

,, Noi lucrăm în Moldova din 1992, iar esența activității noastre este Designul Electronic și Programarea Încorporată. Putem rămâne competitivi pe o piață dură datorită inginerilor noștri. Școala de inginerie și programare din Moldova este cel puțin la egalitate cu principalele țări europene, astfel că nu ne lipsește niciodată personalul talentat și implicat.”

Nicu Roman,
Director Tehnic, Sisteme AFN

,, Am deschis o întreprindere mixtă în Moldova în 2018 datorită stimulentelor acordate de legislația privind Parcul IT. Acum avem 16 programatori și ingineri hardware și suntem în creștere rapidă. Considerăm că acesta este un mare stimulent pentru dezvoltarea afacerilor IT și atragerea investițiilor în Moldova.”

Mihai Murgulescu,
Co - Fondator, Centrul de Inovare Mechatronics

,, În calitate de contractant în fabricarea modulelor de componente electronice inductive și a ansamblelor electrice, noi activăm cu succes din 2013. În Republica Moldova, am descoperit o zonă de investiții cu potențial ridicat. Am găsit o piaţă flexibilă a muncii. Cooperarea noastră profesională cu guvernul și autoritățile locale, este foarte productivă. Moldova are o bază de politică fiscală și legislație atractivă și deschisă. Acest lucru sprijină creșterea durabilă și extinderea afacerilor noastre. Suntem deschiși pentru noi oportunități de afaceri și provocări.”

Oleg Bulacu,
Director General, Elektromanufacturinf SRL

„Creșterea companiei noastre în Olanda (PR-Electronics) ne-a motivat să găsim locații suplimentare pentru a produce module electrice pentru încărcarea rapidă a vehiculelor electrice. Din 2017, suntem pe deplin funcționali în Moldova. Situați în Zona Economică Liberă Bălți (subzona Strășeni), am reușit să beneficiem de principalele avantaje și stimulente oferite de ZEL.”

Menno Kardolus,
CEO, BlackSea-EMS

,, Având în vedere creșterea puternică previzibilă în domeniul nostru de afaceri și, în special, în unitatea de afaceri pentru e-mobilitate, am venit în Moldova pentru prima dată în februarie 2019 în căutarea unei noi locații rentabile pentru activitățile de asamblare. Am fost surprinși în mod pozitiv și, în decurs de un an, cu sprijinul activ al Agenției de Investiții din Moldova, Giz Moldova și al Administrației ZEL, am reușit să găsim Magnetec Components SRL și să începem producția în aprilie 2020. Mulțumită angajaților bine calificați și implicați, dezvoltarea uzinei din Bălți continuă aproape conform planului, în ciuda restricțiilor considerabile provocate de coronavirus. Datorită dezvoltării pozitive și persoanelor foarte motivate și bine calificate, examinăm acum și transferul anumitor activități de inginerie și dezvoltare în această locație, parțial cu responsabilitatea mondială pentru grupul MAGNETEC. “

Marc Nicolaudius,
Director Executiv, grupul Magnetec

,, Intrând pe noi piețe, căutăm oameni talentați, dornici să facă o schimbare în comunitățile în care trăiesc. Am găsit un specialist bine fundamentat în Moldova cu abilități tehnice bune, a cărui pasiune pentru inovație vine împreună cu dorința de a reface lumea. Acum aceștia fac parte din echipa noastră, dezvoltând soluții pentru una din cele mai importante companii din industria automobilelor, automatizării casnice, proprietății intelectuale, turismului sau produselor farmaceutice. Avem vise mari pentru Moldova; prin urmare, vom continua investițiile aici și vom fi ambasadorul dvs. de afaceri pentru alți potențiali investitori.”

Vicu Oprean,
Director Executiv, Abrobs

,, În 2005 am venit în Moldova pentru a evalua posibilitatea producerii componentelor electronice aici și de fapt am descoperit numeroase argumente pro -, inclusiv: experiența în industria electronică, forța de muncă calificată și/sau dispusă, deschiderea de a colabora, scrisul în latină, costul convenabil și nu în ultimul rând, o atmosferă pozitivă pentru investitorii străini. Abia am început şi… peste 10 ani de producţie Steinel în Moldova au trecut deja, cu siguranţă nu fără investiţiile necesare în tehnologie şi instruirea personalului. Rezultatul este în mod evident pozitiv: produse de înaltă calitate, angajați calificați și responsabili, o legislație care se adaptează cerințelor economiei de piață. Decizia s-a dovedit a fi una bună. Dankeschon Moldova ! “

Victor Hoffman,
Steinel Electronics SRL