Evenimente dedicate industriei electronice, la Chișinău: oportunități de dezvoltare, inovații și tendințe
Pe 21 și 22 mai 2024, la Chișinău a avut loc o serie de evenimente de o importanță majoră pentru industria electronică – una dintre cele mai promițătoare sectoarele industriale din țară, cu peste 210 companii și 6 instituții de învățământ de profil, care instruiesc specialiști conform standardelor și nevoilor industriei. Două zile în care comunitatea de ingineri electroniști, IT, întreprinderi industriale naționale și internaționale, mediul academic, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai instituțiilor de învățământ și-au unit forțele pentru a promova industria electronică din Republica Moldova și pentru a discuta subiecte actuale în dezvoltarea electronicii. Cu un accent deosebit pe inovație și dezvoltare tehnologică, evenimentele sunt organizate de Asociația Companiilor din Industria Electronică din Moldova (ACEM) și Agenția de Investiții.
Electronica – creăm împreună viitorul!
Moldova Electronic Forum, ediția III-a – 21 mai 2024
Moldova Electronic Forum constituie un eveniment de o importanță majoră pentru industria electronică, cu scopul de a arăta că Republica Moldova este deschisă spre cooperare internațională pentru a-și întări poziția pe piața locală și internațională, și a se integra în lanțurile internaționale de aprovizionare.Actori interesați atât din Republica Moldova, cât și de peste hotare, au purtat un dialog deschis privind provocările din domeniul ingineriei electronice, tendințe și oportunități de digitalizare, toate în contextul integrării europene și al evoluțiilor geopolitice.
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a apreciat succesele înregistrate de industria electronică în mai multe domenii precum mobilitatea electrică, contoarele inteligente și ingineria sistemelor incorporate. Potrivit premierului, aceste realizări sunt doar începutul, iar „integrarea europeană va aduce beneficii semnificative sectorului electronic, facilitând accesul la noi piețe, tehnologii avansate și parteneriate valoroase”. „Suntem convinși că apropierea de standardele europene va impulsiona dezvoltarea industriei noastre și va aduce investiții importante în acest sector”, a declarat Dorin Recean.
Marina Morozova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Vicepreședintă a Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a subliniat: „La nivel global industria electronică se dezvoltă activ și depinde de noi cum explorăm aceste oportunități. Sectorul electronic poate să ofere atât formare profesională, cât și locuri de muncă bine plătite. Privind spre viitor, vă doresc să continuați să extindeți rețeaua de parteneriate, să atrageți investiții și să promovați industria electronică din Republica Moldova la nivel global”.
Elveția este unul din partenerii de dezvoltare ai Guvernului Republicii Moldova și unul din susținătorii industriei electronice din țara noastră, care a sprijinit dezvoltarea sectorului, promovarea activităților de cercetare, dezvoltare (R&D) și inginerie din cadrul Parcului IT. Despre acest lucru a vorbit Guido Beltrani, Directorul Biroului de Cooperare a Elveției: „Suntem încrezători că Acordul de Liber Schimb, semnat recent dintre Republica Moldova și EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) va duce la o creștere suplimentară a comerțului bilateral și a investițiilor dintre țările noastre”.
Natalia Bejan, Directoarea Generală a Agenției de Investiții – unul din organizatorii Forumului, a menționat avantajele și atractivitatea sectorului de electronică, precum și suportul agenției în promovarea acestei industrii la evenimente internaționale și naționale.
Despre impactul emisiilor poluante emise de mașinile tradiționale și soluțiile din sectorul componentelor electronice e-mobility a relatat Alexandru Artenie, HW Project Manager în cadrul PREH România, în devizia e-mobility. La fel, speakerul a prezentat, pe înțelesul publicului, noțiunea de V2G (vehicle to Grid) și derivatele V2H (Vehicle o Home)/ V2L (Vehicle to Load), evidențiind utilitatea unui vehicul electric ca sursă alternativă de curent pentru alimentarea locuințelor timp de 10 zile (pe exemplul Republicii Moldova).
Un subiect important discutat la forum a fost digitalizarea sectorului de energetică, unde Secretara de Stat a Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a trecut în revistă realizările ministerului și planurile de viitor. În cadrul panelului s-a vorbit și despre citirea datelor la distanță prin contoare inteligente, fiind abordate aspecte tehnice, provocări și soluții inginerești inovatoare propuse de producători locali de contoare inteligente.
De asemenea, în cadrul Forumului a fost prezentat un studiu a salariilor și beneficiilor din industria electronicelor efectuat de PwC. Cercetarea, care a cuprins 28 de companii din sectorul electronic, a arătat că salariul pe care îl iau angajații din sector este între 6.360 și 33.000 de lei. Totodată, datele au arătat că, în mediu, un angajat din industrie aduce un profit anual de 20.000 de euro. Studiul a fost finanțat de către Cooperarea Germană implementată de GIZ, co-finanțat de Guvernul Elveției.
Embedded Moldova Conference, ediția I – 22 mai 2024
În premieră, comunitatea inginerilor în sisteme Embedded din Republica Moldova și-a dat întâlnire la Embedded Moldova Conference cu scopul de a dezvolta competențele în ingineria electronică și sisteme incorporate. Speakerii evenimentului au prezentat și împărtășit cu participanții aplicațiile industriale ale sistemelor incorporate din diverse domenii precum automotive, medical „MedTech”, casa inteligentă, internetul lucrurilor (IoT), automatizări industriale și agricultură inteligentă.
În debutul conferinței, Cătălina Plinschi, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a menționat: „Digitalizarea serviciilor publice pentru antreprenori a atins rate de 59% din totalul serviciilor, cu obiectivul de a atinge 100% către sfârșitul anului 2024. Moldova IT Park a devenit un HUB de atracție pentru companiile tehnologice, cu circa 1.800 de companii rezidente și 20.000 de angajați, cu o pondere de peste 6,7% a serviciilor IT în PIB, conform estimărilor preliminare pentru 2023. Accederea Republicii Moldova în calitate de țară candidată la Uniunea Europeană, ne-a permis accesul la Digital Europe Program – un program cu fonduri de 7 miliarde de Euro disponibile pentru inovare și digitalizare, pentru antreprenori, instituții publice și organizații din Republica Moldova”.
Cu un cuvânt de salut a fost prezent la eveniment și Andrei Stratulat, Coordonator de Programe Dezvoltare Economică, Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova. Acesta a menționat că deschiderea negocierilor și obținerea statutului de țară candidat la aderarea la Uniunea Europeană, semnarea acordului de liber schimb cu țările EFTA (Elveția, Islanda, Lichenstein și Norvegia) creează noi oportunități pentru integrarea companiilor moldovenești în lanțurile valorice regionale și internaționale.
Un alt subiect important din industria electronică, abordat în cadrul conferinței, a fost securitatea cibernetică în domeniul automotive, despre care a vorbit Răzvan Coban, Global Lead Cybersecurity E-Mobility, PREH.
Alecu Dragomir, fondatorul companei Orcolia Lux, a prezentat experiența și cunoștințele în programarea roboților antropomorfi în cadrul industriei 4.0, cu funcționalități de control la distanță a parametrilor. Inginerii moldoveni practică automatizări industriale la scara largă, implementează proiecte în Italia, Germania, Statele Unite. Inginerii moldoveni proiectează partea mecanică, programează controlere industriale PLC, și limbajul roboților.
În cadrul Embedded Moldova Conference, participanții au avut parte de networking și au participat la 25 de ședințe business-to-business (B2B), cu implicarea a 5 buyeri. Această activitate vine să fortifice eforturile Asociației Companiilor din Industria Electronicii (ACEM) și Organizației pentru dezvoltarea antreprenoriatului (ODA) de asistență pentru întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) de integrare în lanțurile de aprovizionare.
Târgul de Cariere în Inginerie și Tehnologie, ediția VI-a – 22 mai 2024
Mediul de afaceri din industria electronică și-a prezentat ofertele de muncă în cadrul Târgului de Cariere în Inginerie și Tehnologie, ediția VI-a, companiile întrecându-se în atragerea tinerelor talente. De altfel, în cadrul târgului s-a finalizat primul Embedded Hackathon, cu prezentarea și premierea primelor 3 echipe învingătoare. Peste 20 de companii naționale și internaționale și-au prezentat ofertele de joburi atât pentru profesioniști, cât și pentru absolvenții aflați în căutare de oportunități de angajare și dezvoltarea carierei. Circa 300 de tineri (din or. Chișinău, or.Bălți, inclusiv învățământul profesional tehnic și cel superior) au vizitat târgul și au fost ghidați în procesul identificării unei cariere și au avut posibilitatea de a interacționa direct cu reprezentanții companiilor din industria electronică.
Cu un cuvânt de salut la deschiderea Târgului de Cariere a venit Galina Rusu, Secretar de Stat al Ministerului Educației și Cercetării, care a evidențiat importanța studiilor de calitate pentru ca tinerii să poată obțină un job bine plătit, cu perspective de viitor.
În cadrul Târgului de cariere a fost organizată o masă rotundă cu genericul „Dezvoltarea de noi profesii și competențe în sectorul Electronicii prin Învățământ DUAL”, la care au participat membrii ACEM, agenți economici și partenerii ai învățământului dual, instituțiile de învățământ profesional tehnic (ÎPT). A trezit un interes sporit prezentările realizate de către Carolina Secrieru Nani, Consultant Principal, Direcția Politici în domeniul ÎPT, Ministerul Educației, privind evoluția formării specialiștilor pentru domeniul electronicii și Liudmila Stihi, consultant în ÎPT din cadrul proiectului Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova, cu referire la profesiile si competențele de viitor.
Trainerul Doru Curoșu a captivat atenția tinerilor prezenți la Târg cu aspecte practice și motivaționale legate de un subiect actual: ”Jobul viitorul – cum ne pregătim de azi. Dezvoltarea și motivarea personală”.
Vizitatorii Târgului au participat la concursuri interactive QUIZ, inclusiv concursul cu ciocanul de lipit, organizat cu suportul companiei Steinel Electronic, unde tinerii și-au arătat măiestria la asamblarea circuitelor integrate. De asemenea, tinerii au vizitat laboratoarele Universității Tehnice din campus, atelierul FabLab, precum și spațiile biroului Draexlmaier de design și proiectare industrială.
În cadrul Târgului a avut loc și primul Embedded Hackathon: 6 echipe de studenți și elevi pasionați de sisteme incorporate, sub mentoratul specialiștilor experimentați, și-au testat abilitățile de hacking în internetul lucrurilor (IoT), transmiterea și procesarea datelor. Trei cele mai inventive echipe au primit cadouri și premii bănești din partea organizatorilor și sponsorilor. Evenimentul s-a încheiat cu o Tombolă cu cadouri la care au participați toți doritorii.
Evenimentele au fost organizate cu suportul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției, implementat de GIZ Moldova.